Hieronder vindt u het programma. De locatie van de sessies kan nog wijzigen. Door op de titel te klikken kunt u meer lezen over de inhoud van de sessie. U kunt zich ook inschrijven voor de parallelsessies door in te loggen. Binnen 7 dagen na aankoop van uw ticket krijgt u hierover een mail.
Inloggen met mailadres en link: Log hieronder in met het mailadres dat op uw tickets staat. Na het inloggen kunt u zich registreren voor de sessies en vindt u hieronder de sessies/workshops waarvoor u zich heeft geregistreerd.
Inloggen met wachtwoord: Als deze methode niet werkt kunt u op deze pagina Inloggen. U kunt uw wachtwoord opvragen door op “wachtwoord vergeten” te klikken.
Inschrijven voor sessie: Als u bent ingelogd kunt u in het programma hieronder de parallelle sessies opzoeken. U ziet bij de sessie een knop staan om u in te schrijven. Als u dit heeft gedaan vindt u onder “registered workshops” uw registraties.
Log in met uw emailadres
Interactief programma
- dinsdag 18 jun 2024
- woensdag 19 jun 2024
dinsdag 18 jun 2024
13:00 - 13:30
Inloop
Theater
13:30 - 13:35
Young Investigators Meeting (YIM) - opening
Dr. Kilian Kappert | Dr. Jaap van NettenTheater
13:35 - 15:00
Cumulatieve plantaire weefselstress en de associatie met het ontwikkelen van plantaire voetulcera bij mensen met diabetes
Chantal HulshofTheater
Overmatige en herhaalde mechanische belasting van het plantaire weefsel leidt vaak tot voetulcera. Deze mechanische belasting is een wisselwerking van meerdere stressfactoren: plantaire druk, schuifkrachten, gewichtdragende activiteiten en het dragen van schoeisel of niet. Cumulatieve plantaire weefselstress is een combinatie van deze stressfactoren. De associatie tussen cumulatieve plantaire weefselstress, de stressfactoren en plantaire voetulcera is nog steeds niet helemaal duidelijk en behoeft daarom meer onderzoek. Als gevolg van recente technologische ontwikkelingen zijn alle stressfactoren nu objectief meetbaar, waardoor cumulatieve plantaire weefselstress nauwkeuriger en geavanceerder te bepalen is. Daarom, was ons doel om de associatie tussen cumulatieve plantaire weefselstress, de stressfactoren ervan en plantaire voetulcera bij mensen met diabetes met een hoog risico op voetulcera te onderzoeken.
Perioperative Perfusion Assessment to Guide and Improve Decision-making in Treatment of Peripheral Arterial Diseases
Bryan WermelinkTheater
Symptomen zoals ischemische rustpijn of niet genezende wonden, blijven een dagelijkse last voor patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Weefselperfusie analyse is bij deze patiënten van cruciaal belang voor adequate diagnostisering en behandeling, en wanneer chirurgische interventie onvermijdelijk is, het bieden van patiënt specifieke peroperatieve ondersteuning.
Deze presentatie focust zich op het introduceren en kwantificeren van 2D-perfusie angiografie, laser speckle contrast imaging en fluorescentie angiografie in het perioperatieve traject met als doel inzicht te verkrijgen in lokale weefselperfusie. Daarnaast wordt de correlatie tussen perioperatief gemeten weefselperfusie en klinische uitkomsten binnen 6 maanden na revascularisatie onderzocht.
Nieuwe dimensies in drukmetingen
Lisa VossenTheater
Korte samenvatting van uw presentatie (± 100 woorden): Op maat gemaakte schoenen bij mensen met diabetes zijn gericht op het beter verdelen van de druk onder de voeten. De druktechnische effectiviteit van deze schoenen wordt geëvalueerd door middel van drukmetingen. Dit zijn dynamische en multidimensionale metingen die vaak worden teruggebracht tot een enkel getal: de maximale piekdruk. In deze studie is gekeken naar het uitbreiden van de evaluatie van deze drukmetingen naar verschillende dimensies. Hierbij is de associatie tussen meerdere drukparameters onderzocht met als doel inzicht te krijgen in de toegevoegde waarde van multidimensionale drukparameters in de evaluatie van de druktechnische effectiviteit van op maat gemaakt schoeisel.
Proximal medial gastrocnemius release in the treatment of diabetic foot ulcers - A retrospective study
Sebastiaan TerwogtTheater
Lengthening of the triceps surae complex is an effective way in lowering the ulcer recurrence and can surgically be achieved in globally three ways; Achilles tendon lengthening (ATL), gastrocnemius release and proximal medial gastrocnemius release (PMGR). PMGR is effective in reducing the tightness of the gastrocnemius muscle. Postoperatively no cast is needed, and direct weightbearing is allowed. However, the success rate of this procedure as treatment for the DFU is unknown. In this presentation we will present our research to the recurrence risk of the DFU in patients who underwent a PMGR procedure.
Adherence to an evidence based custom-made footwear design protocol in daily practice and the association to peak plantar pressure in people with diabetes and at high risk of ulceration.
Stein ExterkateTheater
International guidelines recommend the use of adequate orthopaedic footwear to reduce plantar peak pressures (<200kPa) and thereby prevent plantar diabetic foot ulcer recurrence. Despite available scientific evidence for footwear design features on pressure-relief, it remains unclear if these are used in daily practice. An evidence based design protocol to support footwear prescription was developed to facilitate adequate footwear design and improve pressure reduction. The aim was to assess adherence to the design protocol in daily practice and the association to in-shoe peak pressures at high-risk regions for plantar ulceration.
De total contact softcast voor offloading van diabetische voetulcera
Kor HuttingTheater
De total contact softcast (TCS) is een nieuw, gedeeltelijk flexibel gips voor drukontlasting (‘offloading’) van diabetische voetulcera. De effectiviteit is echter niet onderzocht. We onderzochten het offloading effect bij 20 patiënten met plantaire diabetische voetulcera middels een inlegzool met druksensoren onder de voet. De drukmetingen werden driemaal verricht, éénmaal tijdens het lopen met een TCS, éénmaal tijdens lopen met een standaard niet-flexibele total contact cast, en éénmaal tijdens lopen op eigen schoenen. De gemiddelde plantaire piekdruk op het ulcus was niet significant lager tijdens lopen met een TCS dan tijdens het lopen op eigen schoenen. Daarmee vonden we geen bewijs voor een significant offloading effect van de TCS.
De ontwikkeling van het ‘Twents voet model’; innovatie van stand verbeterende voet operaties
Steven LankheetTheater
Voetreconstructies bij Charcot voeten of andere gedeformeerde voeten worden grotendeels op het timmermansoog uitgevoerd. De regel is: Als het lijkt op een normale voet, dan is het goed. Het probleem is dat de chirurg geen objectieve inschatting kan maken van de functionaliteit na reconstructie. In dit project creëren wij het “Twents voet model”, een model wat de gezonde voetstand en postoperatieve planetaire drukverdeling kan voorspellen.
Dit model is in ontwikkeling en de eerste resultaten zullen samen met de toekomstvisie worden gepresenteerd. De nieuwe regel wordt dan ook: “Als het lijkt op de Twentse voet, dan is het goed”
15:06 - 15:15
Poster Pitches
1) Ruben Gloudemans 2) Gijs Broeze 3) Laura Zantboer 4) Romy Maas 5) Marijn Stelwagentheater
Jonge onderzoekers pitchen in 1 minuut hun poster en onderzoek:
Spreker |
Poster |
Ruben Gloudemans |
Eén stap dichterbij vertrouwen in Artificial Intelligence (A.I.): Triage A.I. is een grote sprong vooruit voor de Diabetes Voetencheck-app. |
Gijs Broeze |
Toepassing van Near Infrared Spectroscopy voor de diagnose van patiënten met Kritieke Ischemie |
Laura Zantboer |
Beyond the clinic: empowering patients and therapists in diabetic footcare using a smartphone application |
Romy Maas |
Great saphenous vein arterialisation in patients with severe chronic limb threatening ischemia: a last resort for limb salvage |
Marijn Stelwagen |
Results of surgical reconstruction of midfoot Charcot neuroarthropathy in a multidisciplinary team. |
15:15 - 16:00 YIM Posterpresentaties & pauze
YIM Posters & pauze
Theaterfoyer
Spreker |
Poster |
Ruben Gloudemans |
Eén stap dichterbij vertrouwen in Artificial Intelligence (A.I.): Triage A.I. is een grote sprong vooruit voor de Diabetes Voetencheck-app. |
Gijs Broeze |
Toepassing van Near Infrared Spectroscopy voor de diagnose van patiënten met Kritieke Ischemie |
Laura Zantboer |
Beyond the clinic: empowering patients and therapists in diabetic footcare using a smartphone application |
Romy Maas |
Great saphenous vein arterialisation in patients with severe chronic limb threatening ischemia: a last resort for limb salvage |
Marijn Stelwagen |
Results of surgical reconstruction of midfoot Charcot neuroarthropathy in a multidisciplinary team. |
16:00 - 16:30
What to expect from the largest-ever research project on ulcer prevention? - The DIALECT program
prof. dr. Sicco BusTheater
DIALECT is een groot Europees onderzoeks- en opleidingsnetwerk op het gebied van preventie van voetulcera en amputaties bij mensen met diabetes. In DIALECT werken onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen, industrie en implementatie partners samen om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van preventie van diabetische voetziekte en een groep jonge onderzoekers te trainen om de volgende-generatie specialisten te zijn in dit vakgebied. Dat doet het consortium via 11 promotieonderzoeken verdeeld over 5 landen in Europa: Nederland, Denemarken, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië en het houden van netwerk-brede opleidingsactiviteiten voor de jonge onderzoekers. DIALECT is nu ruim een jaar onderweg en in deze lezing zal het programma en de verwachtingen van dit grootste project ooit op gebied van preventie gepresenteerd worden.
16:30 - 18:00
Exploring the Role of Plantar Pressure in Charcot Neuro-Osteoarthropathy
Victoria MilbournTheater
Charcot neuro osteoarthropathy (CNO), although rare, is one of the most severe and debilitating complications of diabetes. Over time CNO can lead to gross deformity, increased plantar pressures and a high of risk of ulceration.
The impact of biomechanical forces on the extent of bone and joint destruction in the natural history of CNO is not fully known and we do not know if baseline plantar pressures can be used as a predictor for whether these changes will take place.
Therefore our study aims to investigate the correlation between barefoot plantar pressures and remission time in active Charcot foot patients, and the relationship between plantar pressure changes and foot deformity. With a retrospective cohort analysis of individuals with diabetes mellitus and Charcot neuro-osteoarthropathy, we aim to unveil the impact of biomechanical forces on bone and joint destruction.
Combination of medical imaging techniques to better understand the ulceration process in the diabetic foot plantar soft tissues
Alessandro VicentiniTheater
In the early stages of remission (the first months after healing from a foot ulcer), foot plantar soft tissue features likely contribute to the increased risk for renewed skin breakdown. The topic of this talk is how can we deploy multiple advanced medical imaging methods to quantify these properties and better understand the reulceration process. Recent findings lead to hypothesize that the observed tissue stiffening and thickness reduction are symptomatic of wider biomechanical alterations, given the viscoelastic properties of these tissues. Together with the histological and biochemical tissue degradation induced by diabetes, these factors may collectively compromise the foot's capacity to effectively bear stress, potentially leading to ulcer recurrence.
The effect of custom-made footwear components on biomechanical and user-related outcomes in individuals with diabetes at high risk of foot ulceration: a systematic review
Isabella GiganteTheater
The International Working Group on the Diabetic Foot recommends custom-made footwear to prevent ulceration among individuals with a high risk of diabetes-related foot ulcers. However, current systematic reviews have not comprehensively explored how the specific footwear components affect both biomechanical and user-related outcomes in these individuals with high risk for ulceration. Given the complexity of diabetes as a disease and the complex characteristics of the intervention, it is crucial to get a deeper understanding of these component-outcome relationships to better prevent ulceration. I aim to contribute answering the question: what features should custom-made footwear have to prevent foot ulcers?
Young Investigators Award
scientific committeeTheater
17:30 - 19:00
Borrel Rooftopbar
Rooftopbar
19:00 - 22:00
Diner (alleen toegang met dinerticket)
Restaurant
woensdag 19 jun 2024
08:30 - 09:00
Ontvangst
Lounge
09:00 - 09:15
Welkom
Dr. Kilian Kappert | Wouter ten CateTheater
09:15 - 09:45
State of the art in diabetic wound care
Prof. dr. Fran GameTheater
In 2023 zijn als onderdeel van de IWGDF Global Guidelines de nieuwe richtlijnen voor wondgenezing gepresenteerd. In deze presentatie zal Fran Game de gemaakte aanbevelingen verkennen, de redenering erachter bespreken en bespreken hoe deze in de dagelijkse klinische praktijk toegepast kunnen worden.
09:45 - 10:15
Preventieve en corrigerende standscorrecties in de behandeling van diabetisch voet ulcera
Wilbert van LaarTheater
Het is bekend dat de prognose van een diabetisch voet ulcus zeer slecht is. Zo weten we dat recidief kans van een ulcus 60% is binnen 1 tot 3 jaar, de kans op amputatie bij een diabetisch ulcus 5-24% is binnen 6-18 maanden, 85% van alle niet traumatische amputaties plaatsvindt bij diabeten en de 5 jaar mortaliteit zelfs 66% is na een major amputatie. Gezien de complexiteit van deze pathologie is daarom multidisciplinaire behandeling noodzakelijk. Als voet/enkel chirurg kijken we naar de biomechanica en functionele anatomie van de voet als oorzaak voor het ontstaan en de recidief kans van het ulcus. We weten namelijk dat ten gevolge van de diabetes en de vaak bijkomende polyneuropathie er standsafwijkingen ontstaan die een grote impact hebben op het ontstaan van het ulcus en de recidief kans. Ook eerdere uitgevoerde chirurgisch interventies zoals minor amputaties hebben een grote invloed op de alignement en de drukverdeling van de voet waardoor de kans op het ontstaan van secundaire ulcera wordt vergroot. Het is daarom belangrijk om in de behandeling van de diabetische voet ulcera ook de onderliggende standsafwijking te behandelen. Dit door middel van reconstructieve en preventieve standsoperaties uit te voeren.
10:15 - 10:45
Koffiepauze
Lounge
10:45 - 11:45 Parallel sessies 1
Een "special interest group" voor diabetische voet reconstructies - sessie 1; waarom?
James Chan, MBBChir, MA, DPhil, FRCS | Sophie Ghijsen | dr. Hinne RakhorstRavel
In Nederland is een multidisciplinaire groep mensen bezig met het verbinden van het onderwerp reconstructieve chirurgie in diabetische voetzorg door middel van de oprichting van een 'special interest group'. De groep staat open voor iedereen die geïnteresseerd is, met name voor chirurgen: orthopedisch, traumatisch, vaat, en plastisch chirurgen. Deze sessie bestaat uit twee delen. Dit is het eerste deel van de sessie waarin we praten over het hoe en waarom.
James Chan, chirurg en oprichter van zo'n Special Interest Group in Groot-Brittannië, zal vertellen over zijn ervaringen in samenwerkingen en het organiseren hiervan. Tevens zal hij zijn ervaringen delen op het gebied van vrije lap reconstructies bij diabetische voeten. Sophie Gijsen zal vervolgens een eerste overzicht geven van vrije lap reconstructies voor diabetische voeten in Nederland en de eerste resultaten van een aantal centra presenteren.
In deze sessie vragen we iedereen vanuit zijn eigen expertise de randen van de oplossing en het begin van de uitdaging te verkennen, en gaan we op zoek naar hoe we elkaars vakgebied kunnen benutten ten behoeve van de patiënt en hoe we onze resultaten kunnen verbeteren.
Motivational interviewing
Maarten MerkxSociëteit
Diabetische voetwonden zijn een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames en amputaties, en dragen bij aan hoge behandelingskosten. Op maat gemaakte orthopedische schoenen helpen om nieuwe wonden te voorkomen. Echter, de therapietrouw ten aanzien van het dragen van deze schoenen is niet optimaal. Motiverende Gespreksvoering, een op verandering gerichte gespreksmethodiek kan mogelijk een bijdrage leveren aan het frequenter dragen van deze schoenen.
In deze workshop wordt kort de theorie van Motiverende Gespreksvoering toegelicht waarna de deelnemers actief gaan oefenen enkele belangrijke gespreksvaardigheden van deze gespreksmethodiek.
Onbewezen effectieve middeltjes in de wondzorg, Het onderzoeken waard?
Erik Manning | Arne WesselsTheater
Tijdens deze interactieve workshop nemen we je mee in mogelijke wondbehandelingsproducten die al decennialang bestaan maar (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn. Samen kijken we naar de wat praktijkervaringen ons leren. We nemen je mee in de mate van evidence en we bediscussiëren of er middelen zijn die de moeite waard zijn om te onderzoeken. We rekenen op jullie input!
Stap in je orthopedische schoenontwerp
Stein Exterkate | Rob VerwaardVondel
"Stap in de wereld van innovatie en wetenschap met deze exclusieve workshop over het ontwerpen van orthopedische schoenen. Dit is een inspirerende sessie voor klinische experts, wetenschappers en gepassioneerde professionals. Het draait niet alleen om leren, maar ook om het bundelen van diverse expertise. Ontdek hoe teamprestatie de sleutel is tot het creëren van schoenen die niet alleen passen, maar levens veranderen.”
Technologie ondersteunde leefstijlbegeleiding bij diabetes
Prof. dr. Goos Laverman | Nicole OosteromHeyermans
Leefstijl verbetering is erg belangrijk in de behandeling van diabetes maar beperkt succesvol. In deze presentatie laten we zien wat we mogen verwachten van technologie-ondersteunde leefstijlverbetering. We zullen ingaan op mogelijkheden voor leefstijl interventies voor type 2 diabetespatiënten in de tweede lijn. Deze interventies bestaan o.a. uit prehabilitatie interventies voor patiënten met diabetes die een vasculaire ingreep moeten ondergaan en hoe technologie ons daarbij kan ondersteunen.
11:45 - 13:00
Lunch
Lounge & foyer
Lunchpresentatie URGO Medical: Behandeling diabetische voet volgens IWGDF richtlijnen door Eurocept Clinics
S. van den Hazel, Wondconsulent | Drs. A.P. Gruters-Kucal, KliniekartsSociëteit
13:00 - 14:00 Parallel sessies 2
Parallel sessies
Charcot voet reconstructie
Wouter ten Cate | Wilbert van LaarTheater
Reconstructieve chirurgie van een diabetische voet is een team-effort. In deze workshop behandelen wij het hele traject van een patient die een standscorrectie ondergaat in verband met een gedeformeerde diabetische voet of een Charcot voet. We gaan in op het optimaliseren van de patient, de aanvullende diagnostiek, de pre-operatieve planning en het postoperatieve traject. Dus ben je als revalidatie-arts of (orthopedisch) chirurg geïnteresseerd in diabetische voet reconstructies en wil je het peri-operatieve traject optimaliseren neem dan je team mee en doe mee aan deze workshop.
De IWGDF behandelrichtlijnen en hun vertaling naar de Nederlandse situatie
prof. dr. Fran Game | prof. dr. Sicco Bus | drs. Michel BoerrigterRavel
In 2023 zijn de nieuwe internationale behandelrichtlijnen van de IWGDF uitgekomen. Deze vatten het bewijs samen op vele aspecten van diabetische voetzorg en geven op die aspecten aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling. De ontwikkeling van zo’n richtlijn is een lang en intensief proces en kent vele uitdagingen en besluitmomenten. Daarnaast zijn het internationale richtlijnen en is vertaling naar de nationale of zelfs lokale situatie belangrijk om implementatie te bevorderen. Hoe is dat nu in de Nederlandse situatie?
In deze educatieve les (“instructional course”) zullen experts betrokken bij de ontwikkeling van de internationale richtlijnen (prof. Fran Game en prof. Sicco Bus) de belangrijkste aspecten van richtlijnontwikkeling bespreken en op 2 relevante onderwerpen de vertaling naar de Nederlandse situatie belichten: op het gebied van drukontlastende behandeling van voetulcera en op gebied van preventie (prof. Sicco Bus, drs. M. Boerrigter). Hierbij tussen initiatieven en projecten die tot doel hebben kennis te implementeren en het beleid rondom zorg op de genoemde gebieden te bepalen, tevens besproken worden, zoals de Academische Werkplaats HOMELAMD en de nieuwe zorgmodule Preventie van Voetulcera van de NVvP.
Debrideren en vilttherapie voor eerstelijns zorgverleners
Marije oude Lenferink | Marieke van den BergSociëteit
Hands on workshop voor eerstelijns zorgverleners die hun praktische vaardigheden onder de loep willen nemen op het gebied van debrideren en offloading middels vilttherapie. We nemen je mee in een korte presentatie waarna iedereen zelf aan de slag gaat. Er is ruimte voor discussie over verschillende technieken en mogelijkheid tot verbetering van eigen vaardigheden.
Hoe gipst Nederland?
Dr. Jaap van Netten | Arne Wessels | Nicole NibbelinkHeyermans
Tijdens deze workshop presenteren wij de bevindingen van de inventarisatie die begin dit jaar is gemaakt bij alle gipsverbandmeesters naar de protocollen van het offloaden van diabetische voet ulcera in Nederlandse centra. We laten zien welke verschillen en overeenkomsten er zijn, en plaatsen die in het perspectief van de wetenschappelijke evidence. Samen met de deelnemers bespreken we deze resultaten. Wat betekenen de gevonden verschillen voor de dagelijkse praktijk? Kunnen we toewerken naar een landelijk gips-protocol? En hoe kunnen we duurzamer samenwerken, en kennis van en naar de dagelijkse praktijk krijgen? Kom naar deze workshop en discussieer mee!
14:00 - 15:00 Parallel sessies 3
Een "special interest group" voor diabetische voet reconstructies - sessie 2; Hoe?
Dr. Olaf Bakker | dr. Hinne RakhorstRavel
In Nederland is een multidisciplinaire groep mensen bezig met het verbinden van het onderwerp reconstructieve chirurgie in diabetische voetzorg door middel van de oprichting van een 'special interest group'. De groep staat open voor iedereen die geïnteresseerd is, met name voor chirurgen: orthopedisch, traumatisch, vaat, en plastisch chirurgen. Het doel is:
- Uitwisseling van successen en mislukkingen
- Discussies over indicaties en contra-indicaties
- Oprichting van een Delphi-expertgroep om wetenschappelijke publicaties te verzorgen
- Oprichting van een netwerk waarbij mensen door het hele land weten waar deze zorg focus en aandacht krijgt.
De vraag wordt gesteld of de special interest group op zichzelf kan staan of beter in een bestaand geheel kan passen.
We zullen sessie 1 voortzetten met een sessie waarin we actief bezig zullen zijn met het opzetten van deze "special interest group" in Nederland.
Motivational interviewing
Maarten MerkxSociëteit
Diabetische voetwonden zijn een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames en amputaties, en dragen bij aan hoge behandelingskosten. Op maat gemaakte orthopedische schoenen helpen om nieuwe wonden te voorkomen. Echter, de therapietrouw ten aanzien van het dragen van deze schoenen is niet optimaal. Motiverende Gespreksvoering, een op verandering gerichte gespreksmethodiek kan mogelijk een bijdrage leveren aan het frequenter dragen van deze schoenen.
In deze workshop wordt kort de theorie van Motiverende Gespreksvoering toegelicht waarna de deelnemers actief gaan oefenen enkele belangrijke gespreksvaardigheden van deze gespreksmethodiek.
Onbewezen effectieve middeltjes in de wondzorg, Het onderzoeken waard?
Erik Manning | Arne WesselsTheater
Tijdens deze interactieve workshop nemen we je mee in mogelijke wondbehandelingsproducten die al decennialang bestaan maar (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn. Samen kijken we naar de wat praktijkervaringen ons leren. We nemen je mee in de mate van evidence en we bediscussiëren of er middelen zijn die de moeite waard zijn om te onderzoeken. We rekenen op jullie input!
Stap in je orthopedische schoenontwerp
Stein Exterkate | Rob VerwaardVondel
"Stap in de wereld van innovatie en wetenschap met deze exclusieve workshop over het ontwerpen van orthopedische schoenen. Dit is een inspirerende sessie voor klinische experts, wetenschappers en gepassioneerde professionals. Het draait niet alleen om leren, maar ook om het bundelen van diverse expertise. Ontdek hoe teamprestatie de sleutel is tot het creëren van schoenen die niet alleen passen, maar levens veranderen.”
Technologie ondersteunde leefstijlbegeleiding bij diabetes
Prof. dr. Goos Laverman | Nicole OosteromHeyermans
Leefstijl verbetering is erg belangrijk in de behandeling van diabetes maar beperkt succesvol. In deze presentatie laten we zien wat we mogen verwachten van technologie-ondersteunde leefstijlverbetering. We zullen ingaan op mogelijkheden voor leefstijl interventies voor type 2 diabetespatiënten in de tweede lijn. Deze interventies bestaan o.a. uit prehabilitatie interventies voor patiënten met diabetes die een vasculaire ingreep moeten ondergaan en hoe technologie ons daarbij kan ondersteunen.
15:00 - 15:30
Koffiepauze
Lounge
15:30 - 16:30 Parallel sessies 4
Charcot voet reconstructie
Wouter ten Cate | Wilbert van LaarTheater
Reconstructieve chirurgie van een diabetische voet is een team-effort. In deze workshop behandelen wij het hele traject van een patient die een standscorrectie ondergaat in verband met een gedeformeerde diabetische voet of een Charcot voet. We gaan in op het optimaliseren van de patient, de aanvullende diagnostiek, de pre-operatieve planning en het postoperatieve traject. Dus ben je als revalidatie-arts of (orthopedisch) chirurg geïnteresseerd in diabetische voet reconstructies en wil je het peri-operatieve traject optimaliseren neem dan je team mee en doe mee aan deze workshop.
De IWGDF behandelrichtlijnen en hun vertaling naar de Nederlandse situatie
prof. dr. Fran Game | prof. dr. Sicco Bus | drs. Michel BoerrigterRavel
In 2023 zijn de nieuwe internationale behandelrichtlijnen van de IWGDF uitgekomen. Deze vatten het bewijs samen op vele aspecten van diabetische voetzorg en geven op die aspecten aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling. De ontwikkeling van zo’n richtlijn is een lang en intensief proces en kent vele uitdagingen en besluitmomenten. Daarnaast zijn het internationale richtlijnen en is vertaling naar de nationale of zelfs lokale situatie belangrijk om implementatie te bevorderen. Hoe is dat nu in de Nederlandse situatie?
In deze educatieve les (“instructional course”) zullen experts betrokken bij de ontwikkeling van de internationale richtlijnen (prof. Fran Game en prof. Sicco Bus) de belangrijkste aspecten van richtlijnontwikkeling bespreken en op 2 relevante onderwerpen de vertaling naar de Nederlandse situatie belichten: op het gebied van drukontlastende behandeling van voetulcera en op gebied van preventie (prof. Sicco Bus, drs. M. Boerrigter). Hierbij tussen initiatieven en projecten die tot doel hebben kennis te implementeren en het beleid rondom zorg op de genoemde gebieden te bepalen, tevens besproken worden, zoals de Academische Werkplaats HOMELAMD en de nieuwe zorgmodule Preventie van Voetulcera van de NVvP.
Debrideren en vilttherapie voor eerstelijns zorgverleners
Marije oude Lenferink | Marieke van den BergSociëteit
Hands on workshop voor eerstelijns zorgverleners die hun praktische vaardigheden onder de loep willen nemen op het gebied van debrideren en offloading middels vilttherapie. We nemen je mee in een korte presentatie waarna iedereen zelf aan de slag gaat. Er is ruimte voor discussie over verschillende technieken en mogelijkheid tot verbetering van eigen vaardigheden.
Hoe gipst Nederland?
Dr. Jaap van Netten | Arne Wessels | Nicole NibbelinkHeyermans
Tijdens deze workshop presenteren wij de bevindingen van de inventarisatie die begin dit jaar is gemaakt bij alle gipsverbandmeesters naar de protocollen van het offloaden van diabetische voet ulcera in Nederlandse centra. We laten zien welke verschillen en overeenkomsten er zijn, en plaatsen die in het perspectief van de wetenschappelijke evidence. Samen met de deelnemers bespreken we deze resultaten. Wat betekenen de gevonden verschillen voor de dagelijkse praktijk? Kunnen we toewerken naar een landelijk gips-protocol? En hoe kunnen we duurzamer samenwerken, en kennis van en naar de dagelijkse praktijk krijgen? Kom naar deze workshop en discussieer mee!
16:30 - 17:00
Sjef van Baal lezing: The Multidisciplinary Team Approach in the Management of the Diabetic Foot
Bauer Sumpio MD, PhD, FACStheater
The pathophysiologic mechanisms underlying diabetic foot disease are multi-factorial and include neuropathy, infection, ischemia, and abnormal foot structure and biomechanics. It is, therefore, not surprising that the management of the diabetic foot is a complex clinical problem requiring an interdisciplinary approach. The interdisciplinary team approach to diabetic foot issues is beneficial for patients and required for achieving optimal management and prevention of complications. Collectively, the interdisciplinary team should direct its efforts toward restoring and maintaining an ulcer-free lower extremity with functional limb salvage as the ultimate goal. Collaboration between specialists should be extended to creation of consensus documents and structured educational programs that emphasize the interdisciplinary care of patients with diabetes. Legislative advocacy to ensure adequate health care resources to support these guidelines will be more effective when multiple specialty groups are heard as one voice. It is with this level of inter-professional collaboration amongst vascular surgeons and podiatrists that we can realize the goal of reducing the unnecessarily high number of diabetes-related amputations worldwide.
17:00 - 17:15
Afsluiting
Wouter ten CateTheater
17:15 - 18:15
Borrel
Lounge