Voorkomen & Confectieschoeisel


U kunt een diabetische voet voorkomen, maar daarvoor moet u wel goed voor uzelf en uw voeten zorgen. Als u twijfelt aan uw voeten, of als u bang bent dat u risico loopt op problemen, dan kunt u een voetonderzoek uit laten voeren door bijvoorbeeld een podotherapeut met diabetes aantekening. Deze kan u ook helpen bij het doen van regelmatige voetzorg, maar dat kunt u ook heel goed zelf thuis. Lees hier onze tips op dat gebied. Heel belangrijk bij het voorkomen van een diabetische voet is goed schoeisel. Hier leest u alles over de verschillende mogelijkheden op het gebied van schoeisel.
Heeft u een vraag over het voorkomen van problemen en kunt u het antwoord hier niet vinden? Vraag het ons team.

Controleer dagelijks uw voeten.

Met een spiegel, die u schuin ten opzichte van de muur plaatst, kunt u ook uw voetzool bekijken. Kijk ook tussen uw tenen. Indien u slecht kunt zien, laat dan iemand in uw omgeving regelmatig uw voeten inspecteren.

Draag schoeisel met de juiste pasvorm.

De meeste wondjes bij diabetespatiënten ontstaan bij de tenen. Veelal is het dragen van een schoen met onvoldoende teenruimte hier de oorzaak van. Indien u minder gevoel in uw voeten heeft, heeft u te laat in de gaten, dat u uw tenen beschadigd. Kortom, zorg dat u samen met uw podotherapeut (en eventueel in overleg met een orthopedisch schoentechnicus) al uw gedragen schoeisel goed laat beoordelen op pasvorm en functionaliteit.

Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke.

Voordat u de schoenen aantrekt is het belangrijk om altijd de binnenkant te controleren.

Loop nooit op blote voeten.

U kunt wondjes oplopen door het stoten van de voeten of het stappen op een scherp voorwerp zonder dat u dit opmerkt. Veel wonden ontstaan daarom in de thuissituatie. Het is dus belangrijk dat u binnen ook geschikte schoenen of pantoffels draagt.

Plaats uw voeten nooit tegen een kachel of kruik en
neem geen (warme) voetenbaden.

Door de gevoelsstoornissen merkt u te laat op, dat uw voeten verbranden.

Maak gebruik van de aangeboden tips en adviezen van ervaringsdeskundigen.

De ervaring van andere diabetespatiënten met voetproblemen kunnen u helpen om problemen aan uw voeten te voorkomen.

Schoeisel en andere hulpmiddelen

Goed schoeisel is voor iedereen belangrijk. Maar vooral voor mensen met diabetes. In relatie tot diabetes kennen we verschillende soorten schoeisel:

  • confectieschoeisel
  • semi-orthopedisch schoeisel of personal pair
  • maatgemaakt schoeisel

Confectieschoeisel

Confectieschoeisel zijn schoenen die u in een normale schoenwinkel kunt kopen. Deze schoenen worden in een fabriek gemaakt. Ze hebben een beperkt aantal standaard maten. Deze schoenen zijn niet geschikt voor alle mensen. Bij mensen die last hebben van bijvoorbeeld neuropathie, drukplekken of een afwijkende vorm van de voeten, passen deze schoenen vaak niet goed. Dit schoeisel wordt niet vergoed door uw verzekeraar.

rob-4rob-3

rob-2rob-1
Het is een hardnekkig misverstand dat dit schoeisel oubollig is. De laatste jaren heeft de ontwikkeling van dergelijk schoeisel een grote ontwikkeling doorgemaakt zowel qua esthetiek als pasvorm.

Semi-orhtopedisch schoeisel
Semi orthopedisch schoeisel worden ook in een fabriek gemaakt maar zijn in bredere maten te krijgen dan confectieschoenen. Er is meer ruimte in deze schoenen voor steunzolen en kleine aanpassingen.Deze schoenen zijn niet te koop in een gewone schoenwinkel. . Dit schoeisel is er in minder varianten en kleuren dan confectieschoeisel. Deze schoenen worden geleverd door een orthopedisch schoenmaker. Om deze schoenen te krijgen is een machtiging van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg nodig. Dit schoeisel wordt vanuit de basisverzekering deels vergoed. Er moet wel een eigen bijdrage of nog openstaand eigen risico betaald worden.

Orthopedisch maatwerk schoeisel
Deze schoenen worden volledig op maat gemaakt. Dit type schoeisel wordt uitsluitend gemaakt als bovenstaande varianten geen goede pasvorm kunnen garanderen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij: ernstig afwijkende voetvorm of amputatie van een deel van de voet. Het is een hardnekkig misverstand dat dit schoeisel oubollig is. De laatste jaren heeft de ontwikkeling van dergelijk schoeisel een grote ontwikkeling doorgemaakt zowel qua uiterlijk als pasvorm. Er wordt zoveel mogelijk, passend binnen de gestelde eisen, rekening gehouden met uw wensen betreffende uitvoering en kleur. Deze schoenen worden geleverd door een orthopedisch schoenmaker. Om deze schoenen te krijgen is een machtiging van een revalidatiearts of orthopedisch chirurg nodig. Dit schoeisel wordt vanuit de basisverzekering deels vergoed minus een eigen bijdrage of nog openstaand wettelijk eigen risico.
Controle
Indien u semi-orthopedisch schoeisel of orthopedisch maatwerk schoeisel krijgt moet dit na afleveren altijd gecontroleerd worden door de revalidatiearts en orthopedisch schoenmaker.