Kleine chirurgische ingreep


Klauw- en hamertenen kunnen de oorzaak zijn van terugkerende druk op het topje van de tenen. Het gevolg kan zijn dat hier overmatige eeltvorming of zelfs wondjes ontstaan. Om dit probleem op te lossen is een kleine operatie mogelijk. Voorwaarde is wel dat de bloedvoorziening goed is en de teen passief gestrekt kan worden.

page-kleine-ingreep3   page-kleine-ingreep2   page-kleine-ingreep

De operatie is poliklinisch. Dat betekent dat u niet opgenomen hoeft te worden. De buigpees van de aangedane teen wordt doorgesneden. Dit wordt een percutane flexorpees tenotomie genoemd. De teen wordt plaatselijk verdoofd en de aangedane teen wordt gestrekt. Er wordt een snijwondje van ongeveer drie millimeter gemaakt. Vervolgens wordt de buigpees doorgesneden. De wond kan worden opengelaten of met een hechting worden gesloten. Na de ingreep wordt er een drukverband voor 24 uur aangelegd. Tijdens deze periode mag er niet op deze voet gelopen worden. Na deze 24 uur kunnen de dagelijkse activiteiten op geleide van de klachten worden hervat.

Een week na de ingreep komt u op controle. Doordat u de teen niet meer kan buigen (klauwen) wordt de druk op de top van de teen minder en zal het wondje beter genezen.