Offloading


Diabetische voetproblemen ontstaan vaak door een verhoogde druk. Om problemen op te lossen en te voorkomen, moet deze druk weggenomen worden. Dit noemen we offloading.

Offloading wordt toegepast bij verhoogde druk. Deze druk kan ontstaan doordat de vorm van de voet verandert, of doordat de schoenen niet goed zijn. Een natuurlijke respons van het lichaam op druk, is de vorming van eelt. Dit verhoogt de druk nog verder en maakt de schade nog erger, omdat een bloeduitstorting onder het eelt kan ontstaan. Abnormale eeltvoming met een bloeduitstorting is een voorloper van een wond.
mabal-1 mabal

 Offloading begint met het regelmatig weghalen van eelt door de zorgverlener of een erkende voetverzorger. Daarnaast moeten alle schoenen goed geïnspecteerd worden als mogelijke oorzaak van drukverhoging. Het soort schoeisel vertelt namelijk veel over de oorzaak van het huiddefect.

Als er een wond is moet de druk op een andere manier verlaagd worden. Bedrust geeft optimale rust, maar is niet haalbaar omdat het vier tot twaalf weken kan duren voordat een voetwond is genezen. Alleen bij een acute infectie is dit noodzakelijk. Krukken of rolstoel zijn meestal niet mogelijk vanwege andere problemen. Ook veroorzaken krukken vaak een verhoogde druk onder de andere voet en dat is ook niet wenselijk. Offloading met gips of een speciale schoen is de beste oplossing. Het voordeel hiervan is dat u kunt blijven lopen.

Er is een variatie aan offloading technieken beschikbaar:

  • Vilt en foam
  • Schoenen waarvan de zool alleen onder de middenvoet en hiel zit (forefoot offloading schoen, verbandschoen)
  • Schoenen met een ronde afwikkel zool (zoals schommelstoel)
  • Een gipslaars
  • Een gipsschoen

De behandeling met een gipslaars wordt de gouden standaard genoemd. Deze behandeling werkt het meest optimaal. De nadelen echter zijn dat het zwaar aanvoelt en voor de oudere patiënt moeilijk te hanteren is. Dit kan tot problemen leiden. Daarom is in Almelo een gipsschoen ontwikkeld, de MABAL schoen (Manning Baal Almelo). Er zijn goede resultaten mee behaald: voorspoedige wondgenezing en positieve reacties van de patiënten.